29. mai 2020 | 12:01

FNI-indeksen: oppgangen fortsetter

FNI-indeksen for norsk økonomi er oppdatert med tall til og med 26. mai. Oppgangen i indeksen vi har observert de siste ukene fortsetter også denne uka. Indeksen er riktignok fremdeles på svært lave nivåer.

Oppdaterte konjunkturtendenser

FNI-indeksen (Financial News Index), konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 26. mai 2020.

-Den siste måneden har vi oppdatert FNI indeksen omtrent hver uke. Allerede i slutten av februar indikerte indeksen at norsk økonomi var på vei inn i en resesjon, og siden midten av mars har nivåene på indeksen vært like lave som under finanskrisen. Dette bildet er nå i ferd med å endre seg, etter at indeksen har steget noe de siste to-tre ukene. Det foreløpige bunnpunktet til FNI er omtrent tre uker bak oss. Usikkerheten er imidlertid stor. Spørsmålet nå er om vi får en rask konjunkturoppgang med en V-formet resesjon, eller om dette er forbigående og resesjonen setter seg eller kanskje forverrer seg igjen. Fremover vil vi fortsette å følge konjunkturbildet tett, og trolig publisere oppdaterte FNI tall oftere enn ved de regulære månedlige oppdateringene, sier førsteemanuensis ved Handelshøyskolen BI. 

Om FNI-indeksen

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Den nye indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og vil bli publisert en gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Kontaktpersoner

Leif A. Thorsrud

Førsteamanuensis

+47 988 37 976

leif.a.thorsrud@bi.no

Hilde Bjørnland

Professor of Economics at BI Norwegian Business School

+47 464 10 767

hilde.c.bjornland@bi.no

Guro Dahl Lindebjerg

Country Manager

98088748

guro.lindebjerg@retriever.no